Fresh ovoce, jasmín nebo chuť lanýžů, to všechno najdete v koňaku.

Přivonět, polknout doušek koňaku a usmát se. Tak poznáte, že je to dobrý koňak. Koneckonců říká to i Maurice Hennessy.

Čím je koňak starší, tím se stává vyzrálejší a elegantnější. Neznamená to ale, že mladý koňak musí být méně atraktivní než ten starší. Mění se hlavně tóny v něm obsažené.

U mladých koňaků nacházíme tóny čerstvého ovoce a květin, často jde o bílé květy typu iris nebo jasmín.

S věkem přibývají tóny vanilky, skořice a čerstvé ovocné tóny přecházejí do ovoce sušeného, například meruněk nebo fíků.

Ty nejstarší koňaky pak obsahují tóny dřeva, ořechů, tabáku, lanýžů, kakaa nebo kávy.


J. P. Bergier Cellar Master Bache Gabrielsen
Drink Mag