Stylové osvěžení s Pineau des Charentes

Představte si pohodu na prosluněné terase a k tomu osvěžující stylový drink – francouzský klenot mezi aperitivy – Pineau des Charentes – lokální produkt z regionu Cognac.

Přírodní koktejl plný medu, citrusů, jemných dřevitých tónů a rozinek, který neobsahuje přidaný cukr, barviva ani konzervační látky. Elegantní spojení čerstvé hroznové šťávy a mladého koňaku, které vyzrávají v dubových sudech v regionu Cognac.

Traduje se, že Pineau vzniklo náhodou a to, když v 16.století producent koňaku vylil nevědomky čerstvou hroznovou šťávu do sudu s koňakem. Od roku 1945 nese Pineau des Charentes oficiální označení AOC (Appellation d´Origine Controlée), stejně jako Cognac.

Pineau se vyrábí nejčastěji z lokálních odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard (také lze Sauvignon Blanc, Sémillon nebo Montils). Červené z Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot či Malbec.

Výroba Pineau

Do čerstvé hroznové šťávy z bílého hrozna nebo z červeného hrozna (po pár hodinách macerace pro extrakci barviva a aroma) se přidá mladý, přibližně rok starý koňak, který má 60 %alk.v poměru 3 ku 1 ve prospěch hroznové šťávy, čímž se zastaví její fermentace. Výsledkem je 17% obsah alkoholu.

Pineau des Charentes se však nemusí nutně řadit jen do kategorie sladkých a fortifikovaných vín. Jeho využití je velmi široké. Jak prezentuje Cognac Educatorka Franky Marshall z New Yorku: „ Pineau může být extrémně rozmanitá ingredience do koktejlů, může být jejich bází, prostředníkem nebo jen finálním dochucením. Zároveň může hrát roli originálního aperitivu, long drinku nebo zazářit jako doprovod k dezertu.“

Drink Mag