Jaké nápoje podávat ke sváteční tabuli?
Jaké nápoje podávat ke sváteční tabuli?
Blíží se nejkrásnější svátky v roce – ty vánoční. Každá rodina je slaví trochu po svém, ale většina z nás dodržuje vánoční zvyky i tradice. Já si okamžitě vybavím vůni cukroví, lahodné maminčiny pokrmy, krájení jablíček, vánoční stromeček, zpívání koled, dekorace a také vánoční tabuli. Každá hospodyňka chce servírovat vánoční chody na krásně prostřeném stole a podávat nápoje tak, aby se hodili ke svátečnímu menu. Díky našim tipům to zvládnete na jedničku!
Které víno zvolit ke štědrovečerní večeři?
Sváteční večeři by měl zahájit aperitiv v podobě suchého sektu, který lze konzumovat i během polévky, která je obvykle rybí. Doporučujeme vyvážený Crémant s jemnou ovocnou chutí. Pokud je hlavní chod smažený kapr s bramborovým salátem, tak se jedná o těžší jídlo, a tudíž podáváme středně plné a výraznější bílé víno. Pokud servírujete mořskou rybu či kapra v lehčí úpravě, tak ideálně se svěžím šumivým vínem. Doporučujeme náš bestseller - Comte de Laube Blanc z regionu Bordeaux. Jestliže preferuje lososa, tak zvolte šťavnaté rosé. Sladkou tečku po lahodné večeři doplní náš tajný francouzský klenot Pineau des Charantes žlutozlaté barvy plný sušeného ovoce, hrozna a medu. Láska po prvním doušku! Pro tradiční digestiv v podobě prémiového destilátu zvolte kulatý a jemný koňak Pierre Vallet VSOP.
Jak párovat vánoční cukroví s vínem?
Většina z nás si dopřává cukroví pouze s šálkem kávy, ale málokdo ví, že oblíbené české cukroví lze zkombinovat také s kvalitním vínem. Je potřeba párovat vína a dezerty s podobnou intenzitou. Víno by mělo být v podstatě stejně sladké jako dezert. Oblíbené vanilkové rohlíčky doplní polosladké bílé víno nebo Pineau des Charantes Blanc - 20 let na sudech. Naopak k čokoládovému cukroví typu marokánky se skvěle hodí červené víno plné ovocné chuti a koření. Pokud si během Vánoc dopřáváte kvalitní hořkou čokoládu či čokoládový mousse, tak doporučujeme zakoupit Champagne Rosé.
Tradiční pokrm na Boží hod doplňte červeným vínem.
Na první svátek vánoční obvykle pečeme husu nebo kachnu, kterou podáváme se zelím a s knedlíky. Jedná se o těžší jídlo, ke kterému se skvěle hodí středně plné nebo lehčí červené víno. Náš tip je 100% Marselan z oblasti IGP Pays d'Oc. Chuťově hebké víno s fragrancí černého rybízu, ostružin, lékořice s lehkými taniny. Anebo si dopřejte prvotřídní klenot bio produkce z jihu Francie. Víno plné ovocných a květinových tónů odrůdy 100% Pinot Noir.
Výhodný set SVÁTEČNÍ TABULE
Všechna francouzská vína, která popisujeme u jednotlivých pokrmů, najdete ve výhodném setu VÁNOČNÍ TABULE pouze za 2.037,-.
Vánoce jsou výjimečné především proto, že trávíme více času s těmi nejbližšími – rodinou a přáteli. Užijte si tyto okamžiky a dopřejte sobě i svým blízkým to nejlepší tekuté z Francie!
Přeji všem krásný a klidný advent.
Zuzana
Ambasadorka Fine Labels