Rosé je ideální společník pro letní měsíce!
Léto se nezadržitelně blíží a 20. června vypukne i astronomicky! S tím samozřejmě souvisí spousta aktivit venku jako jsou letní party, grilovačky, pikniky, posezení u vody nebo jen tak s kamarády na terase. A jaký nápoj je ideální pro letní měsíce? Náš tip je jasný – rosé, roséčko, růžovka – prostě růžové víno. Proč? Je osvěžující, šťavnaté a skvěle nakopne jakékoliv letní setkání. Po přečtení našeho blogu, budete expert na rosé.
Proč je růžové víno růžové?
- Kontakt se slupkami: Červené hrozny mají v dužině světlou šťávu, a barvu vína právě ovlivňuje délka kontaktu šťávy se slupkami hroznů. U růžového vína je tento kontakt krátký, obvykle jen několik hodin až jeden den. Tento krátký kontakt umožňuje extrakci jen malého množství barvy a taninů ze slupek, což vytváří růžovou barvu vína.
- Pigmenty v hroznech: Slupky červených hroznů obsahují antokyany, které dávají červenému víno jeho barvu. Množství a typ antokyanů se liší podle odrůdy hroznů a ovlivňuje výslednou barvu růžového vína.
Jaká je nejčastější výroba růžového vína?
- Macerace, tedy kratší kontakt se slupkami: Tato metoda je nejběžnější a spočívá v tom, že červené hrozny jsou krátce macerovány (nechány v kontaktu se slupkami) před tím než se slupky odstraní. Délka této macerace obvykle trvá několik hodin až jeden den, dokud víno nedosáhne požadované růžové barvy. Poté se šťáva oddělí od slupek a pokračuje v kvašení jako běžné bílé víno.
- Přímé lisování: Hrozny se ihned po sběru lisují, podobně jako při výrobě bílého vína. Šťáva má jen minimální kontakt se slupkami, což vede k velmi světlé růžové barvě. Tato metoda produkuje jemná a svěží růžová vína.
Rosé a francouzská kultura
Růžové víno je nedílnou součástí francouzské kultury a gastronomie. V létě je běžné vidět Francouze, jak si užívají sklenku růžového vína na zahrádkách kaváren nebo při piknicích. Růžové víno se často podává a doprovodí lehká jídla jako jsou saláty, grilované ryby a mořské plody, ale také se hodí k místním specialitám, jako je např. ratatouille.
Jaké růžové dobroty vozíme my a odkud?
Z regionu Cahors jsme dovezli šťavnatý Malbec, který voní po citrusech i červeném ovoci. Jeho chuť je nezvykle plná, ale zároveň je víno svěží. Etiketa na lahvi s francouzským námořníkem vás bude bavit stejně jako jeho přijatelná cena!
Francouzské rosé vinařství Baron Maxime je ideální aperitiv, který se skvěle páruje s tapas, grilovanou rybou nebo červeným melounem. Je svěží a má vyváženou kyselinku. Když se lahev správně nachladí, tak se na etiketě objeví korunka, kterou má vinařství v Brandu.
Biodynamické Champagne producenta Mouzon Leroux je výrazné rosé založeno na odrůdě 100% na Pinot Noir. Divoké Champagne extra brut bude bavit ženy i muže a skvěle doprovodí i chladnější letní večery.
Na závěr tip na přírodní bublinky neboli Pet Nat – 100% Malbec, který vás po prvním doušku překvapí svojí intenzitou s tóny cideru, ale stále si zachovává svoji ovocnost. Je suchý a svěží! Baví nás jeho jedinečná chuť i cool etiketa. Tento Pet Nat patřil mezi nejoblíbenější drink na 3. ročníku největšího festivalu bublin ve Zlíně. Doporučujeme ochutnat!
Rosé je láska a věřím, že si ho zamilujete i vy. Za mě je to ideální společník na letní večery.
Krásné růžové leto!
Zuzana
Ambasadorka Fine Labels