Tipy na červená vína podporující zdraví a vitalitu

O tom, že sklenka červeného vína denně je zdraví prospěšná, jste už asi slyšeli. Ale proč? Pojďme se podívat, v čem tkví tajemství červeného vína. Mrkněte na náš kurátorsky vybíraný mix karton plný antioxidantů a čtěte dále.

Za vším hledej resveratrol – látku patřící mezi fytoestrogeny, které pomáhají efektivně zpomalovat stárnutí. Aktivuje tvorbu enzymu, který podporuje funkci a množení buněčných organel jménem mitochondrie, které jsou pro zpomalení stárnutí nezbytné. Posiluje vitalitu, snižuje rizika vážných onemocnění a třeba i tvorbu vrásek.

Resveratrol se nachází ve slupce a semínkách hroznového vína, i v dalších bobulovinách. Zásadní je proces macerace na slupkách. Typicky nejvyšší obsah resveratrolu mají vína červená, ve srovnání s rosé nebo bílým vínem. Podle Dr.Marie-Pierre St-Onge z Kolumbijské university však najdeme část tohoto blahodárného enzymu i rosé vínech, kde došlo ke krátkému kontaktu se slupkami nebo také u tzv.oranžových vín, kde došlo k delšímu kontaktu slupek bílého vína.

Uvádí se, že u mužů pomáhá udržovat dostatečnou hladinu testosteronu a dokonce může snížit riziko potíží s prostatou. Resveratrol pozitivně ovlivňuje sportovně založené jedince, rychlostní, silové, ale i vytrvalce. Velmi důležitý je vliv tohoto enzymu na funkci mozku. Chrání nervové buňky, čímž snižuje riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, podporuje paměť a další mozkové funkce. Jako silný antioxidant chrání před oxidací lipoproteiny i LDL cholesterol, laicky řečeno, rozšiřuje cévy a zlepšuje průtok krve.

Ideální množství jsou cca 2dl denně. Tedy ano, červené víno může mít blahodárné účinky, ale nesmí se to přehánět, jako jiné věci. Vždy platí pravidlo – všeho s mírou. A ještě lépe funguje ve spojení s dalšími doplňky stravy. Například s kvercentinem či kurkuminem, omega-3 mastnými kyselinami, rozmarýnem nebo dalšími vitamíny. Podle nedávné studie, publikované Phytotherapy Research (listopad 2020), se resveratrol prokázal jako látka, která může snižovat riziko respiračního syndromu (SARS, CoV-2), patogen způsobující a podporující nemoc Covid-19.

Mezi odrůdy červeného vína s nejvyšším obsahem resveratrolu se uvádí Malbec, Petit Syrah, St.Laurent nebo Pinot Noir, obvykle vína s hrubší slupkou. Velmi zásadní pro obsah resveratrolu jsou místo původu vína, podloží a také zpracování samotného vína. Ideální je provádět dlouhou maceraci a podporovat ji metodou piggeage – tedy zkrápění rmutu a rozbourávání matolinového klobouku.

Tady jsou naše tipy na vína pro největší přísun antioxidantů a prevence nejen proti Covid-19. Vyzkoušejte věhlasné Malbecy ze znovuobjevené oblasti Cahors. Například z mladého rodinného vinařství Chateau Famaey. A kdo preferuje biodynamická vína s certifikací Demeter, podívejte se na vinařství Cossemaisoneuve a ochutnejte jejich skvostné Malbecy.

Pokud jste fanouškem Pinot Noir, pak musíte ochutnat novinku z kolekce našeho dvorního vinařství Calme&Joseph. Nabízí se jemný Pinot Noir v BIO Le Sentier nebo limitovaná produkce s archivačním potenciálem Pinot Noir La Magdaleine.

A na závěr nezapomeňte – je tady náš kurátorský mix karton vín plný antioxidantů. Na zdraví!

Zdroje: Healthline.com, new-medical.net, winespectator.com, Medunka @2021

Drink Mag