Znáte Pet-nat víno?

Blog_pet-nat_úzké_foto

Pet-nat je trend a horká novinka evropských vinařů! Měla jsem možnost ochutnat a byla to láska po prvním doušku. Ideální pití pro milovníky šumivých vín. Je lehké, svěží, nefiltruje se a neobsahuje žádný zbytkový cukr. Ochutnejte i vy a věřte mi, že si tento druh vína zamilujete!

Co přesně znamená Pe-nat?

Pet-nat je zkratka pro „Petillant Naturel“, francouzský výraz pro "přírodní bublinky". Tyto bublinky vznikají spontánním kvašením a výsledkem je svěží, lehké víno s bublinkami. Je to obvykle bílé nebo růžové víno, které je často nízkoprocentní a má lehkou – ovocnou chuť.

Jak se Pet-nat vyrábí?

Obvykle se vyrábí stejným způsobem, jako klasická vína, ale s důrazem na jednu věc, a to spontánní kvašení, což je proces, kdy se fermentované hrozny promění v alkohol. Spontánní kvašení znamená, že proces je úplně přirozený bez použití kvasinkových kultur. Výsledkem je víno, které je svěží a bublavé. 

Jak chutná?

Víno je lehké a svěží, s jemnou bublinkou a ovocnou chutí. Chuť je obvykle sladší než u jiných druhů vína a může se lišit podle odrůdy. Například bílé víno chutná především po citrusových plodech nebo medu, zatímco červené může mít vůni a chuť po tmavém ovoci jako je černý rybíz, jahody, maliny nebo borůvky.

Jak ho skladovat a následně podávat?

Víno je nutné uchovávat v chladu, temnu a v suchu. Nejlepší teplota pro skladování je mezi 10–12 °C. Po otevření vína je nutné přesunout do lednice a spotřebovat do dvou dnů. :-) Víno se pije ze sklenice na bílé víno nebo třeba z tulipánové skleničky určené pro bublinky.

Pet-nat je nově i u nás na eshopu - ochutnáte?

Nyní s 20% slevou ve výhodném kartonu Pet Nat Joe & Bertie odrůdy Sauvignon. Má pěkné perlení, vyváženou, čistou a dlouhou chuť. Ochutnejte francouzský organický Pet Nat z oblasti Bergerac. 

Pet-nat je ideální společník pro jarní večery. Můžete si ho dopřát k lehčím pokrmům typu sushi či salát. Věřím, že si vás získá stejně jako mě!

Krásné jaro všem :-)

Zuzana
Ambasadorka Fine Labels